W dodatku popijanie w trakcie posiłku herbaty lub kawy może doprowadzić do obniżenia strawności białka, ze względu na zawartość inhibitorów trypsyny. Obecność teaflawiny i tearubiginy w czarnej herbacie może również korzystnie wpłynąć na wrażliwość insulinową. Niemniej jednak aż tak panicznie do tego bym nie podchodził i nie odliczał z zegarkiem w [...]
[...] z jednej strony jest sygnalem do syntezy bialek miesniowych (dzialanie anaboliczne, hamowenie katabolizmu), z drugiej strony poprzez w/w zaleznosc leucyna moze mieć wpływ na wrazliwosc insulinową tkanek i róznicoiwani/dojrzewanie komórek tłuszczowych (dokladnie popwrzez zaleznosc mTOR -> PPAR-γ). Sam fakt iz leucyna jest [...]
Witam Można używać tostera ale trzeba pamiętać, by wrzucać do niego pełnowartościowe pieczywo. Nie powinno mieć to jakiegoś negatywnego wpływu na stan zdrowia jednak warto zachować umiar. Warto tutaj zaznaczyć, iż podczas ogrzewania żywności dochodzi do szeregu reakcji chemicznych .Wrzucanie chleba do tostera jest tutaj świetnym przykładem. [...]
Witaj Przyprawy ziołowe i korzenne stanowić mogą ważny i cenny składnik diety, czego dobrym przykładem jest cynamon. Lista zalet tego składnika jest dość długa. Może skupmy się na działaniu, które może w pewnym stopniu wspomagać proces odchudzania. Badania naukowe dowodzą, że bioaktywne związki zawarte w cynamonie pomagają wyraźnie obniżyć [...]
Witam W przypadku budowania masy niezbędna jest prawidłowo skomponowana dieta z dodatnim bilansem kalorycznym. W tym celu najczęściej powinniśmy obliczyć nasze zapotrzebowanie i dodać do tego pewną ilośc kcal. Możemy manipulować ilością makroskładników mających charakter energetyczny takich jak węglowodany i tłuszcze. Białko należy trzymać na [...]
Obojętnie czy będą to złożone z prostymi czy proste + złożone. Ciężko mi się ustosunkować do tego, gdyż jest to zależne od Twojej całej strategii żywieniowej. Pamiętaj żeby posiłek przedtreningowy był lekkostrawny, gdyż w innym przypadku może pojawić się dyskomfort w przewodzie pokarmowym podczas wysiłku. W przed treningowym ,,koktajlu'' nie [...]
witaj. ogolnie sporo jets obencie produktow ktore wplywaja na wrazliwosc insulinowa. Od tych bardziej znanych jak berberyna, gurmar, ALA po mniej znane jak turkesteron czy ekdysteroidy ktore reklamowane sa glownie jako roslinne anaboliki. Cissus ma dosc szerokie dzialanie jezlei chodiz o efekt biologiczny suplemnetacji. Jak zalezy ci na dzialaniu [...]
Witam Tak naprawdę proces tycia nie jest taki prosty i nie możemy powiedzieć, że któryś produkt nas tuczy. Dlaczego ? Pamietajmy, iż tkankę tłuszczową zdobywamy kiedy w naszej diecie jest zbyt duża podać kalorii. W efekcie nadmiar jedzenia lokuje sie w tłuszcz zapasowy. Zatem logiczny wydaje się wniosek, iż to ilośc decyduje o tym czy tyjemy a nie [...]
Wybór naszego celu treningowego często przysparza nam sporo problemów, szczególnie osobom początkującym. Nie wiedzą one, jaki obrać cel. Budować masę mięśniową, czy może redukować tkankę tłuszczową. W rzeczywistości uzależnione jest to od tego, jak w obecnej chwili wygląda nasza sylwetka. Z reguły zaleca się redukcję tkanki tłuszczowej do jak [...]
Mając więcej mięsa na sobie z pewnością łatwiej się redukuje, ale mając wysoki BF nie łatwo się łapie mięso, bo wrażliwość insulinowa często jest wtedy z dupy wzięta i więcej fatu wpada niż mięsa. Więc na tą chwilę redukcja...
Witam Tak naprawdę nie ma uniwersalnej liczby, gdyż wszystko zależy od Twoich celów, wagi, indywidualnych uwarunkowań czy nawet tego jaką specyfikę mają Twoje treningi. Dieta siłacza będzie różnić się od diety osoby, która trenuje wytrzymałościowo. Przyjmując, iż Twoim celem jest rozwijanie masy mięsniowej, to najważniejszy jest bilans kaloryczny [...]
W owocach jest i fruktoza i glukoza (są nawet takie, w których mamy przewagę glukozy). Fruktoza uzupełni glikogen wątrobowy, który jest nie mniej istotny, niż ten mięśniowy. Wątroba z kolei już dobrze wie, co z nim zrobić, aby go przerobić. Owoce mają mnóstwo witamin i flawonoidów, bez których organizm nie będzie odpowiednio funkcjonował. [...]
Smażenie bez wątpienia nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej żywności. Podczas smażenia, potrawy „nasiąkają” tłuszczem zwiększając swoją kaloryczność. Dodatkowo pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do utlenienia kwasów tłuszczowych, zwłaszcza gdy smażymy na nietrwałych tłuszczach roślinnych. Tłuszcze trans są szkodliwe dla naszego [...]
Ocet powstaje w dwuetapowym procesie podobnym do tego, podczas którego wytwarzany jest alkohol. Do zmiażdżonych jabłek dodaje się drożdże, które fermentując zawarte w owocach cukry przekształcają je w alkohol. Do otrzymanego roztworu alkoholu dodaje się bakterie i otrzymuje się w ten sposób główne substancje czynne octu - kwas octowy i kwas [...]
Nie ma żadnych dowodów na to, że wyższy poziom tkanki tłuszczowej utrudnia budowanie masy mięśniowej, czy też wyższy poziom tkanki tłuszczowej sprzyja większemu nabieraniu tłuszczu niż niższy. Po prostu te efekty są mniej widoczne i tyle. Z czystych praktycznych powodów nie zalecam nikomu masować mając 20-25% bf, wyższy bf w granicach rozsądku nie [...]
[...] Polecam również poczytać więcej informacji na ten temat w artykule przedstawionym poniżej: https://potreningu.pl/artykuly/odchudzanie/czym-jest-wrazliwosc-insulinowa-i-dlaczego-jest-wazna-dla-estetycznej-sylwetki-850 [...]
Zdrowa i dobrze dobrana dieta jest kluczem do sukcesu, nie tylko w sytuacji kształtowania sylwetki, ale przede wszystkim naszego zdrowia. To, co jemy, ma ogromne znaczenie w kwestii zdrowotnej. Dlatego też zdecydowanie warto zwrócić na to szczególną uwagę. Chęć na słodkie jest sporym problemem wielu osób, szczególnie kobiet. Z reguły powód tego [...]
wykorzystanie termogenikow powinno byc stopniowane, co da przede wszystkim efekt treningowy, motywacyjny 1. suple wspomagajace wrazliwosc insulinowa 2. lekki termogenik 3. mocniejszy spalacz na bazie np joszki, czy pseudo ECA - to juz opcja na wycinke dosc niska im mniej kalorii i wiecej treningow, jak to bywa w koncowce redu, tym silniejszy [...]
Witaj. Ogólnie fatu trochę siedzie na Tobie. Jednak nie jest on jeszcze na takim poziomie by w tych początkowych fazach utrudniał jakieś przyrosty. Można tutaj wejść na bilans zerowy i liczyć na ewentualny rekomp. Ale za jakiś czas od razu bym wszedł na mini cut i przyciął fat żeby można było bez problemu budować. Niestety wrażliwość insulinowa [...]
A czy są jakieś suple, które pomogają zwiększyć wrażliwość insulinową? Tylko nie mam na myśli jakiś wymyślnych tabsów za wschodniej granicy, lecz normalne ogólnodostępne i najważniejsze, nie tyrające flaków wspomagacze. A tak poza tym to technikę mam, kilka lat temu spędzałem dużo czasu na siłowni, ale sprawy się trochę skomplikowały i wyszło jak [...]